Varukorg
0 Artikel

0
Shoppingkorgen är tom
FILTRUJ PRODUKTY
Filter anzeigen
Dölj filter
Akvariefiltret är ansvarigt för att avlägsna onödiga ämnen från vattnet och därmed förbättra dess tillstånd. Innan du köper detta tillbehör bör du vara uppmärksam på flera faktorer, särskilt prestanda som motsvarar akvariets storlek - lämplig filterkapacitet.
Filtreringsprocessen av akvarievattnet är mycket viktig, eftersom filtret renar vattnet och upprätthåller den biologiska balansen. Det är viktigt att hela ekosystemet i tanken fungerar som det ska. Filtret för akvariet kan vara externt och internt, beroende på dess plats. Det finns flera varianter. Så det är inte lätt att välja ett filter.
Ett filter är ett tillbehör för filtrering av vatten. Det renar vattnet från oönskade ämnen och föreningar. Användningen av ett akvariefilter är nödvändig. Akvarier utan filter utsätts för snabb grumling av vattnet, uppkomst av slam, obehagliga lukter, störningar i syre- och koldioxidbalansen etc. Allt detta kommer att bidra till den oundvikliga döden för akvariets flora och fauna. Även om akvariet är utrustat med ett filter får man inte glömma att byta vatten regelbundet. Det rekommenderas att byta i genomsnitt 1/3 av vattenvolymen en gång varannan vecka. Färskvatten späder ut den ansamlade smutsen och det hela är lättare att filtrera. Allt vatten byts ut då och då.
Du får inte heller glömma att rengöra filtret. När du har tagit bort enheten från akvariet räcker det att skölja den under vatten utan några hjälpmedel och installera den igen. Filtret bör rengöras enligt tillverkarens anvisningar. Detta görs vanligtvis en gång i månaden.
Vilket akvariefilter ska man välja?
Filtret måste vara anpassat till akvariets storlek. Ett litet filter kan inte användas för ett stort akvarium eftersom det inte kommer att kunna filtrera vattenvolymen i tanken. Om filtret är för svagt blir vattencirkulationen och syreberikningen för låg. Vilket akvariefilter? Den viktigaste regeln att följa när du väljer ett filter är förmågan att filtrera allt vatten två gånger i timmen. När du köper ett filter ska du därför vara uppmärksam på den kapacitet som anges på förpackningen. Denna parameter mäts i liter per timme. Till exempel bör ett 60-liters akvariefilter ha en kapacitet på cirka 120 liter per timme.
Filtrering kan utföras på grundval av kemiska metoder (användning av aktivt kolstrukturer i filtret), biologiska metoder (filtret innehåller bland annat bakterier som är ansvariga för nitrifikationsprocessen), mekaniska metoder. Om alger utvecklas överdrivet i akvariet är det värt att köpa ett filter med en UV-lampa.
Akvariumfilter - vilka typer finns det
Akvariumfiltret kan vara externt eller internt. Den första lösningen placeras utanför akvariet. Den är avsedd för medelstora och stora akvarier. Det externa akvariefiltret är utrustat med flera korgar för filtermaterial. Beroende på vilka patroner som används utförs en specifik typ av filtrering. Det är viktigt att betona dess effektivitet, lättillgänglighet och det faktum att denna lösning sparar utrymme. Denna typ av filter har också nackdelar, nämligen att det är dyrare och förbrukar mer energi än det interna filtret. Det finns två grundläggande varianter: Skopfilter och kaskadfilter. Ett hinkfilter är också känt som ett kassettfilter. Det rekommenderas för akvarier med mer än 50 liter. På grund av den stora kapaciteten hos filterpatronerna och möjligheten att använda olika typer av filterpatroner anses det vara det bästa filtret inom akvaristik. Kaskadfiltret är avsett för medelstora akvarier där intensiv vattenrörelse inte är att rekommendera. Det ansluts till akvariet via ett vatteninloppsrör. Denna lösning är effektiv, liten och lätt att använda. Tyvärr låter det ganska mycket och locket passar inte alltid.
Som namnet antyder är akvariets interna filter monterat i mitten av akvariet. Det fästs på sugkoppar, har en enkel design och består av en pump som ansvarar för vattenflödet och ett filtermedium som säkerställer filtreringen. Fördelarna med enheten inkluderar dess låga pris och låga energiförbrukning. Det finns olika typer av interna filter, inklusive kaskad-, svamp-, bio- eller underjordiska filter och turbinfilter. Denna typ av filter kan utföra tre filtreringsmetoder. Denna typ av akvarievattenfilter är bäst lämpad för små och medelstora akvarier. Rekommenderas inte för akvarier på över 60 liter.