Varukorg
0 Artikel

0
Shoppingkorgen är tom
FILTRUJ PRODUKTY
Filter anzeigen
Dölj filter
Ett dammfilter är en av de grundläggande delarna av dess utrustning. Det gör vattnet rent och klart. Detta möjliggör fri observation av de växter som planterats i den och de simmande invånarna. Det skapar också gynnsamma förutsättningar för att dammen ska fungera.
Utan ett filter är det omöjligt att hålla dammen ren med god vattenkvalitet. Ägare av små tankar (med en yta på mindre än 10 m² och ett djup på upp till 100 cm) bör ägna särskild uppmärksamhet åt detta. På sådana platser är det mycket svårt att upprätthålla den naturliga balansen mellan mängden fisk och vattenväxter. Speciellt i dammar som utsätts för direkt solljus. Konsekvenserna är: otillräcklig syresättning av vattnet, försämring av dess kvalitet, uppkomst av stora mängder alger. En damm utan intensivvård blir snabbt förorenad. I stora dammar är processen med självreglering Nature. Ett undantag från detta är dammar där koi karp simmar. Dessa fiskar behöver väl syresatt och rent vatten.
Dammfilter - innan du köper
Innan vi köper ett dammfilter bör vi fundera på vilken typ av smuts vi vill bli av med. Det finns trots allt många av dem (från mekaniska - olika typer av suspensioner, bottensediment, suspenderade partiklar till biologiska - vattenlösliga kemikalier).
En annan viktig punkt är maskstorleken. Det är bäst att kontrollera vattenmätarens avläsningar. Jämför resultatet före och efter att dammen fyllts med vatten. Om vi bestämmer oss för att använda ett filter bör vi kontrollera dess kapacitet och filtermaterialets yta. När det gäller den första parametern betyder det den mängd vatten som rinner genom den under en timme. Helst ska filtret kunna filtrera vattnet två gånger i timmen. För t.ex. en damm på 8000 liter måste filterkapaciteten vara minst 4000 liter per timme. Den andra parametern är att maximera antalet bakterier som kan bryta ned föroreningar.
Dammfilter - vattenflödeshastighet
Dammfilter delas in i två grundgrupper beroende på hur vattnet flödar genom enheten: Tryck- och genomströmningsenheter. Dammens tryckfilter är nästan helt nedgrävt i marken bredvid tanken, med vatteninloppet och utloppet placerade under locket. Filtertanken är tätad så att vattnet rinner under tryck. Detta möjliggör effektivare filtrering och bättre filtermaskering. Denna lösning rekommenderas för kaskad- eller strömfall. Tryckfilter för dammar är särskilt lämpliga för små och medelstora dammar. I de flesta konstruktioner kan det strömmande vattnet pumpas ca 1 meter uppåt. De nya modellerna är som standard utrustade med en UV-lampa, ett rensningssystem för återflöde som gör att du kan rengöra filtret utan att öppna det, eller ett bypass-system som gör att du kan rengöra filtret utan att stänga av pumpen. Den andra typen är genomströmningsfilter. De installeras vanligtvis i medelstora och stora dammar. Vattnet rinner automatiskt - under inverkan av gravitationen. Filtret placeras därför ovanför vattennivån vid kanten. Eftersom vattentrycket är lågt används de inte för att bilda kaskader.
Filterpatron för dammar
De grundläggande typerna av filtrering beror på vilken typ av patron som används: mekanisk, biologisk och kemisk. Det mekaniska nätfiltret är fyllt med en svamp på vars yta föroreningar ackumuleras. Sediment, fiskavföring, växtrester, matrester eller slamrester fastnar där.
Biologiska filter för dammen är de viktigaste. De är tillverkade av keramik eller plast och komponenter på vilka nitrifierande bakterier utvecklas. De liknar vanligtvis bollar eller korta rörstycken. Deras yta är vanligtvis korrugerad för att göra dem större. Detta är relaterat till antalet bakterier som utvecklas och filtreringens effektivitet.
En annan typ av filter är det kemiska filtret. Det består av material, främst av Nature, som absorberar eller släpper ut vissa kemikalier i vattnet. Det mest populära är en patron med aktivt kol eller sur torv.